TTÜ IT Kolledž kuulub TTÜ infotehnoloogia teaduskonna koosseisu.

Küberpähkli võistluse võitsid Tartu noored

02. juuni 2015  Pressiteated Uudised

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse korraldatud Eesti esimesel põhikooli- ja gümnaasiuminoortele suunatud küberkaitse teemalisel võistlusel Küberpähkel olid võidukad Tartu koolilapsed, esikoha noppis Miina Härma Gümnaasiumi abiturient Johannes Kadak.

Küberpähkli võistlus toimus kahes voorus, esimene oli veebipõhine ja seal pandi proovile osalejate teoreetilised teadmised. Küberpähkli teise ehk lõppvooru pääses 25 parimat ning see toimus eile, 1. juunil Eesti Infotehnoloogia Kolledžis. Lõppvoorus lahendasid osalejad praktilisi ülesandeid, näiteks pidid võistlejad tegelema pahavaraga ja leidma võrguliiklusest krüpteerimata andmeid.

Küberpähkli võitja Johannes Kadak

„Eesti kaasaegne digitaalne eluviis baseerub suuresti e-teenustel. Kübermaailmas, kus küberkuriteod ja -ründed on kasvava trendiga, on IT-valdkonna spetsialiste järjest rohkem vaja,“ ütles Küberpähkli projektijuht Johannes Tammekänd. „Küberpähkli võistlus on efektiivne viis tõstmaks noorte teadlikkust ja kompetentsi küberturbe valdkonnas.“ Võistlejate tase oli kõrge, näiteks mõned osalejad lahendasid ülesanded poole etteantud ajaga ja neile tuli lisaülesandeid anda, lisas Tammekänd.

Kõige enam pääses Küberpähkli teise vooru Tartu õpilasi. Ka võit läks seekord Tartusse, esikoha sai Miina Härma Gümnaasium abiturient Johannes Kadak. Võit ei tulnud noormehele üllatusena, sest IT-ga on ta juba pikalt tegelenud ning ka kõrgkooli õpinguid plaanib IT-vallas. “IT on lihtne, ma olen sellega hobi korras kaua tegelenud ja tean, mis toimub,“ ütles Johannes Kadak.

Teise koha sai Andres Jõgi Tartu Jaan Poska Gümnaasiumist, kolmas koht läks samuti Jaan Poska Gümnaasiumi õpilasele, Gregor Eesmaale. Küberpähkli finaalis võistles ka üks põhikoolinoor, Kadrina Keskkooli 7. klassi noormees Reio Opromei oli ühtlasi ka võistluse noorim osaleja. „Tegelikult täitsa uhke tunne on, ma ei ole varem osalenud sellistel võistlustel,“ ütles Reio Opromei. „Ülesanded olid ikka rasked, esimeses voorus polnud mitte midagi keerulist, aga see teine voor oli raskem.“

Küberpähkli võistluse korraldas Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus IT Akadeemia programmi raames koostöös Kaitseministeeriumi ja Eesti Infotehnoloogia Kolledžiga. Kaitseministeerium pani viiele parimale eripreemiaks välja „Küberkaitse õppepäeva“, mille raames saavad noored ainulaadse võimaluse külastada valdkonna tippkeskusi – Kaitseministeeriumi, NATO Küberkaitse Kompetentsikeskust, Eesti Küberkaitse Liitu ja Riigi Infosüsteemi Ametit.

Eestis saab küberkaitsealast rakenduskõrgharidust omandada alates tulevast sügisest, mil Eesti Infotehnoloogia Kolledž avab uue ingliskeelse õppekava Cyber Security Engineering (küberturbe tehnoloogiad). Sisseastumisdokumente võetakse vastu 11. märtsist – 6. juulini. Uus õppekava pakub laiapõhjalist küberturvalisuse alast kõrgharidust, sidudes valdkonnapõhiselt tervikuks tarkvaraarenduse ja infosüsteemide administreerimise. Magistritasemel saab Eestis küberkaitset õppida alates 2010. aastast Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooli ühisõppekaval Cyber Security (küberkaitse).

Lisainfo:

Johannes Tammekänd
Küberpähkli võistluse projektijuht
Eesti Infotehnoloogia Kolledž
johannes.tammekand@itcollege.ee

Teate edastas:

Laura Vetik
Kommunikatsioonispetsialist
Hariduse Infotehnoloogia SA
Tel 6510106 | 550 7255
laura.vetik@hitsa.ee
www.hitsa.ee
www.facebook.com/hitsa.ee