TTÜ IT Kolledž kuulub TTÜ infotehnoloogia teaduskonna koosseisu.

Eesti sai juurde 400 küberasjatundjat

itcollegeEesti Infotehnoloogia Kolledž panustas küberturvalisuse valdkonda koostöös Riigi Infosüsteemi Ametiga. Möödunud viie aasta jooksul on Eesti Infotehnoloogia Kolledži koolitustel saanud küberkuritegevuse tõrjumiseks vajalikud teadmised 410 süsteemiadministraatorit.

IT Kolledži õppejõu Margus Ernitsa hinnangul on koolitustel antud teadmised praktilised ja vahetult töökohal rakendatavad. „Kuna kõik koolitustunnid teostati kaugtöölaboris, emuleerides realistlikke situatsioone, siis õppisid osalejad koheselt oma teadmisi rakendama,“ lausus Ernits.

Riigi Infosüsteemi Ameti intsidentide käsitlemise osakonna juhataja Klaid Mägi hindab ameti panust programmi otstarbekaks. „Meil on hea meel igast võimekast süsteemiadministraatorist ja meil on abi igast loodud tööriistast, mis aitab küberkuritegevusega võidelda,“ lausus Mägi.

Lisaks koolitustele suudeti viie aasta jooksul küberturvalisus integreerida paljudesse IT Kolledži õppeainetesse, milles seda varem ei käsitletud. See suurendab hariduse vastavust tööandjate ootustele. Ka andis küberturvalisusprogramm tõuke tänavu sügisel IT Kolledži ingliskeelse küberturbe tehnoloogiate (Cyber Security Engineering) õppekava avamiseks.

Projekti raames loodi vabavaraline kaugtöölaborite süsteem, mis on kasutusel Eesti Infotehnoloogia Kolledžis, Tallinna Tehnikaülikoolis, Haapsalu Kutsehariduskeskuses ja Eesti Kaitseväe küberlaboris. Lisaks on pilootpaigaldused Dallases ja Frankfurdis. Süsteemi kasutati ka Küberolümpia 2015 läbiviimisel.

Koolituste läbiviimist toetas Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondist ja väljatöötatud koolitusi on edaspidi võimalik läbida IT Kolledži täiendusõppes.

Lisainfo:

Signe Ventsel
Projekti “Praktiline küberkaitse IT süsteemide administraatoritele” projektijuht
+372 514 1250
signe.ventsel@gmail.com

Margus Ernits
Eesti Infotehnoloogia Kolledži õppejõud
Margus.Ernits@itcollege.ee

Klaid Mägi
Riigi Infosüsteemi Ameti intsidentide käsitlemise osakonna juhataja
Klaid.Magi@ria.ee

Taust:

Projekt “Praktiline küberkaitse IT süsteemide administraatoritele” toimus 15.06.2009 – 31.08.2015 ja projekti kogumaksumus oli 157 456,57 eurot. Täiendõppemoodul koostati koostöös Riigi Infosüsteemi Ametiga, selle läbis 410 inimest.

Projekti raames töötati välja IT Kolledži täienduskoolitused:

  • Skriptimiskeeled;
  • Interneti juurteenused;
  • Veebi-ja failiserverite seadistamine ja turvamine;
  • Tasanduskursus – Ubuntu Linux Server operatsioonisüsteemi paigaldus ja haldus;
  • Tulemüürid ja virtuaalprivaatvõrgud;
  • Autentimine ja autoriseerimine;
  • Praktiline IT taristu kaitse IT süsteemiadministraatoritele;
  • Linux süsteemide keskne haldamine.

Eesti Infotehnoloogia Kolledž on 2000. aastal loodud rakenduskõrgkool, mida haldab Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus (HITSA).

ESF

Info edastas:
Marje Meenov, turundusjuht
Eesti Infotehnoloogia Kolledž
Raja 4C, 12616 Tallinn
+372 6285 817
Marje.Meenov@itcollege.ee
www.itcollege.ee
www.facebook.com/itcollege.ee
twitter.com/itcollege_ee
www.youtube.com/estonianitcollege

Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus
www.hitsa.ee