TTÜ IT Kolledž kuulub TTÜ infotehnoloogia teaduskonna koosseisu.

2015 sügis Madeiral versioon 2

Mina õppisin 2015/2016 õppeaasta sügissemestril Portugalis, Madeira Ülikoolis (UMA). Madeira asub Atlandi Ookeanis, Eestist ca 4200km kaugusel. Madeira tundus pakutavatest paikadest kõige huvitavam. Madeira Ülikoolis õpetatakse Tehisintellektide õppeainet – Inteligencia Artificial, kus me saime ise programmeerida ja luua roboti. See oli üks kohapeal võetud õppeaine, mis mulle tõsiselt meeldis.

Eelmisel sügisel Madeira Ülikooli jõudes ei olnud mul suuri ootusi ülikooli ees, kuna ma teadsin, et tegu on väikese ülikooliga, ning 5 aastat varem käinud tudengid ei olnud ülikooli just eriti kiitnud.

Kohalikel õppejõududel kulus minu poolt saadetud meilidele vastamiseks keskmiselt nädal, harvemal juhul ka kaks. Täiesti normaalne on see, et õppejõud hilineb omaenda loengusse 15 minutit. Portugalis tekkis mul seoses sellega harjumus lahkuda ühiselamust 15 minutit hiljem, kui tavaliselt, et jõuda professoriga samaaegselt loengusse.

Kõige negatiivsem kogemus antud Erasmusest oli kirjavahetus ühe andmebaasisüsteemide õppejõuga, kellele ma kirjutasin mitu meili küsimusega „Millal ma oma tehtud kodutööd kaitsta saan?“ Emailide vastust ootasin ma 13 päeva. Lõpuks saime me kokkulepitud kaitsmise järgnevaks päevaks. Seda kaitsmist loomulikult ei toimunud, kuna õppejõud polnud online. Hiljem saadetud emailile professor mulle ei vastanud.

Kohalike tudengite kehvast inglise keele oskusest tingituna olid paljud loengud ikkagi portugali keeles, ning välistudengid, keda oli sel semestril 3 (kõik IT Kolledžist) pidid palju iseseisvalt õppima. Portugali keele tunnid (A1-tase) toimusid portugali keeles! Hiljem sain ma kohalikelt tudengitelt teada, et UMAs on informaatikatudengitest erasmuslased harv nähtus. Seega puudus ka vajadus kasutada inglise keelt.

Rääkides Madeira positiivsetest külgedest, siis esmalt sooviksin ma tuua esile erasmuslased, kes minuga koos Madeiral olid, nemad olid väga lahedad. Vahetusõpilased elasid UMA õpilaskodus. Oli vahetustudengeid Sloveeniast, Poolast, Saksamaalt, Itaaliast, Hispaaniast, Iraanist, Mehhikost, Peruult, Pakistanist, Itaaliast, Tšehhist ja teistest riikidest. Erasmuslastega üheskoos sai käia saarel mitmel ekskursioonil, katamaraaniretkel. Veel korraldati mitmeid lahedaid üritusi, nagu seda olid Intercultural Evening, Pub Crawl.

Erasmuslastega oli kõige vahvam saare peal ringi seigelda, seda siis jala/autoga või hoopis jalgrattaga (Madeiral on väga head maastikuratta rajad)
Meie õpilaskodu oli kohalikust rannast 50 meetri kaugusel ning asus vanalinnas. Õpilaskodu asukoht oli väga hea, kuid kooli oma mitte nii väga. Kool oli õpilaskodust 3,2km kaugusel, mäe otsas.
Madeiral on imeline loodus, tegu on väga rohelise saarega, kus leidub palju koskesid ja rohelist metsa. Saar on väga kaljune ja mägine. Rannad on kivised, ning lained on tugevad. Vaatamata sellele on palju ujujaid.

Pilt_1 Pilt_2 Pilt_3 Pilt_4

Näpunäiteid:
Kui minna Portugali õppima, siis ma soovitan mõnda teist ülikooli, kui seda on UMA.
Kui minna vaid loodust nautima, siis on Madeira selleks õige valik.
Portugallaste arusaam ajast on teistsugune, kui midagi lubatakse nädalaga teha, siis arvestage 2-3 nädalaga.
Kui on vaja teha rühmatöö, siis olge aktiivsed ja otsige endale väärilised tiimikaaslased, muidu võib juhtuda nii, et teie tiimikaaslased saavad oma projekti kaitsmisele 9 korda pikendust, ning kaitsevad selle siis, kui teie olete juba Eestis tagasi.
Obrigado– Aitäh!

Märt Häkkinen
IT Kolledži IT süsteemide arenduse tudeng
2015/2016 õppeaasta sügissemestril õpingutel Portugalis, Madeiral