TTÜ IT Kolledž kuulub TTÜ infotehnoloogia teaduskonna koosseisu.

2016 sügissemestril õpingud Portugalis

Õpingud Portugalis!

 

Valisin enda erasmuse sihtkohaks Portugali kuna kuulsin palju head selle riigi kohta üldiselt, aga kindlat põhjust väga polnud. Täpsemalt läksin Aveirosse, mis on suhteliselt väike tudengilinn, mis võrduks Eestis hästi Tartuga.

Reis Aveirosse septembris hakkas aga natuke teist moodi kui tavaliselt. Nimelt otsustasime autoga sõita Portugali, et oleks ka kohapeal auto olemas. Terve reis oli üle 4000km ja võttis 7 päeva aega, et Eestist kohale jõuda Aveirosse, aga see nädal on kindlasti üks parimaid seiklusi, mida ma teinud olen. Väga lahe oli sõita põiki läbi Euroopat ja kogeda maastiku ja olusid, mida Eestist kusagilt ei leia.

Aveirosse kohapeale jõudes oli Aveiro ESN vastuvõtt hästi organiseeritud, anti meile vajalikud infod, natuke nänni ja isegi sim kaart kohaliku numbriga, mida me ka terve erasmuse vältel kasutasime. Küll aga kooli poolse juhendaja leidmine võttis üle nädala aja koguaeg kohalkäimist, uurimist ja ootamist, kuna olude kokkulangemisel oli vastutav isik välismaal ja keegi ei teadnud mida meiega teha. Lõpuks saime ikka ta kätte ning üllatavalt ei pidanudki muutma oma ennem kinnitatud loengute deklaratsiooni, mis juba varem sai kokku lepitud.

Aveiro ülikool on suur ja vana asutus, kus käib väga palju tudengeid ja õpetatakse paljusid erinevaid aineid. Ülikoolis koha peal on palju erinevaid maju, palju kohvikuid ja mitu sööklat. Raamatukogu on hea ja wifi ulatab igasse nurka. Küll aga IT osakond ei asunud just kõige uuemas majas ning enda läpakat oli kindlasti vaja, kuna kohapeal pooltes klassides on ehk üks arvuti 2-3 inimese peale ning ka need tundusid vaikselt ajale jalgu jäämas.

Meile määrati ka erasmuse buddyd kohe alguses, kes oleks pidanud meil aitama elukoht leidma ja kooliga abistama. Küll aga suhteliselt kiirelt sai selgeks et nad ei viitsinud üldse tegeleda ja kokkuvõtteks olime ikka omapead kõikide asjaajamistega.

Korteri leidmine osutus ka natuke keeruliseks, kuna tahtsime ise leida netist korteri ja tegutsesime sellega alles kohapeal. Soovitus tulevikuks oleks kasutada juba ennem koha peale minekut kas facebooki gruppe või isegi kinnisvara maaklereid, kuna maakleritasu puudus seal ja neil on kohe pakkuda valikuvariante.

Ained, kus käia, valisin ma endale pooleldi asjadest, mida mul on vaja ära teha, et EIKs oleks hiljem kergem ja pooleldi asjadest, mis mind ennast huvitavad ja mida EIKs õppida vähemalt sellises mahus ei saa. Ainete õpetuste kvaliteet kõikus aga tugevalt isegi osakondade siseselt. Üllatavalt mitmes minu valitud aines polnud varem erasmuse õpilased käinud, nii et õppejõududel oli natuke raskem meiega tegeleda. Ainult ühes aines olid juba inglise keelsed materjalid olemas, ühes teises aines tehti meie jaoks materjalid ja ülejäänudes soovitati, et me kasutaks Google Translate’i, mis oli vahest tehniliste asjade jaoks mitte just ideaalne. Samuti ainult üks aine hakkas õpetama inglise keeles peale meie saabumist, ülejäänud loengud jätkasid portugali keeles, nii et tunni lõpus 15 minutit tuli õppejõud ja seletas terve tunni sisu ära meile. Kohalike kursusekaaslastega väga ei suhelnud väljaspool mõnda grupiprojekti, mida pidi koos tegema.

Aveiro linn on ilus ja väike. Septembris sinna jõudes oli ilusam ilm kui Eestis suvel ning oli harjumatu, kui palju päike paistis. Portugalis läheb talvel samas temperatuur isegi kuni 5 kraadini, nii et läheb täitsa talveriideid vaja. Samuti võis talvel korteris külm ja niiske olla, kuna soojustus ja küttesüsteemid polnud päris õigel tasemel sellise temperatuuri jaoks.

Aveiro asub umbes 10km kaugusel rannast, nii et jalgsi väga peale kooli randa ei kõnni, aga samas vee temperatuur on nii külm, et niisama ei käinud kordagi ujumas nagunii. Küll aga sai surfamise ära proovida ja soovitan seda proovida kõigil, kellel on võimalus.

ESN korraldas tihti erinevaid üritusi erasmuse õpilastele ja võtsin ka osa asjadest, mida ma jõudsin. Üldiselt olid asjad hästi korraldatud ja üritused huvitavad nii kultuuriliselt kui ka sotsiaalselt.

Portugalis sai ringi ka reisitud. Nimelt paar korda sai käidud Portos, Coimbras, Lissabonis ja isegi täitsa lõunas rannikul Lagoses. Porto avaldas väga muljet oma sildade ja jõgedega, mis läbi linna lähevad. Lissabonis veetsin pea nädal aega ja tundus natuke kahtlane, kuna linn tundus olevat tsipa halvemas seisus kui muud kohad kus ma käisin. Kõige lemmikuim koht oli aga Lagos, mis on täiesti lõuna Portugalis. Mind lummas ilus maastik, linn ning fantastiline ilm isegi talvel. Kindlasti on plaanis sinna kanti tagasi minna kasvõi talvel.

Üldiselt Portugal mulle meeldis, kuigi teist korda Aveirosse ei läheks, kuna oli natuke liiga väike linn, kus ei olnud piisavalt asju teha. Hetkel tundub, et Porto oleks olnud parem valik või kusagil täitsa lõunas, aga samas ei kahetse valikuid, mis ma tegin, kuna kogemus oli üldiselt väga positiivne.

 

Taavi Metsvahi

IT Kolledži IT süsteemide arenduse tudeng

2016/2017 õppeaasta sügissemestril välisõpingutel Portugalis